Mașinile la mâna a doua vor fi radiate automat din circulație, conform unui proiect de lege promovat de Ministerul de Interne (MAI). Pentru a evita asta, noii proprietari vor avea 9 luni la dispoziție să depună o serie de documente.
Conform legii, în momentul în care o persoană cumpără o mașină, este obligat să o înmatriculeze.
În momentul în care acest vehicul este revândut, noul proprietar trebuie să treacă vehiculul pe numele său în evidențele autorităților locale.
Pentru înmatricularea unui autoturism second hand cumpărat din România procedura este destul de simplă. Practic, nu se face decât o transcriere a dreptului de proprietate.
În acest caz, este nevoie de următoarele acte:
Pe lângă aceste documente, la transcrierea dreptului de proprietate în cazul unei mașini la mâna a doua este nevoie și de:
În cazul transcrierii, nu mai este nevoie de fișă de înmatriculare, atât timp cât există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de ANAF.
Din păcate, au fost numeroase situații în care noul proprietar al mașinii nu a mai făcut transcrierea dreptului de proprietate.
A continuat, practic, să folosească vehiculul achiziționat, fără a-l înregistra pe numele său la autoritățile locale.
De aceea, Ministerul e Interne propune modificarea legii, iar mașinile care nu sunt la timp înmatriculate sau înregistrate de noul proprietar, să fie radiate automat din circulație:
„La articolul 17 alineatul (5), după litera d), se introduc două noi litere, lit. e) și f), cu următorul cuprins:
Aceste propuneri sunt puse în dezbatere publică pe site-ul MAI iar propunerile de modificare pot fi transmise prin email pe [email protected].
În prezent, radierea din evidență a unui vehicul se poate realiza în patru moduri.
Conform Art. 17 din legea circulației, „Radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea, la cererea proprietarului, numai în următoarele cazuri:
Așadar, MAI propune ca la aceste patru puncte să se adauge încă două. Pe de-o parte, radierea să se producă atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de 9 luni fiindcă noul proprietar nu a transcris dreptul de proprietate.
Iar pe de altă parte, când înmatricularea a fost suspendată mai mult de 3 ani din oricare alt motiv.